Nakoupeno za 0 Kč
0 Kč

Správně vychlazené pivo

To pravé potěšení ze sedmého schodu

Venku teploty stoupají, bundy, svetry a mikiny necháváme ve skříni, ve městě nás lákají zahrádky u hospůdek. Když už nastane čas jít "na jedno", nebo si ho otevřít pivo doma, nezapomeňte, že správná teplota je velmi důležitá. Na chuť a kvalitu piva má vliv celá řada faktorů. Kromě způsobu výroby (kteý přeci jen už neovliníme a je závislý na značce piva, kterou si dáme), je stejně důležitá i úroveň péče, která je pivu věnována poté, co opustí pivovar. Neméně důležitou roli hraje také skladování piva či technika čepování piva do sklenice. Pro pivo čepované takzvaně „na hladinku“ je typická hustě krémová pěna. Taková pěna je na rozdíl od suché „čepice“ mokrá a plná piva. Pěna je na povrchu jemná a rovná, po napití kreslí po stěnách sklenice kroužky (hladinky). A jak poznáte správně načepované pivo? Tomusí mít pěnu hustou, bez větších bublinek.

Konečně se dostáváme ke správné teplotě. Kdo by si taky pochutnal na pivu s pokojovou teplotou (pokud neobýváte zrovna iglu). Správné teplotě je třeba věnovat velkou pozornost, neboť při čepování ovlivňuje nejen chuť piva, ale také jeho pěnivost. Pivo ve sklenici by mělo být vychlazené na 6–8 °C. Teplota piva při čepování by tedy měla být přibližně o stupeň nižší. Pokud nechcete čekat, až bude mít pivo v lednici tu správnou teplotu, můžete si jeho vychutnání usnadnit vychytávkou, kterou je chladící půllitr. Ten během chvíle ochladí i právě přinesenou plechovku z obchodu. Tak na zdraví!

Správná teplota piva